DESPRE ORANGE ROMÂNIA
Orange România este cel mai mare operator local de telecomunicații, cu afaceri de peste un miliard de euro și peste 10 milioane de clienți. Subsidiara grupului France Telecom asigură cea mai extinsă acoperire națională pentru rețeaua 4G – 98,21% din populația țării și 100% din populația urbană –, precum și niveluri superioare de performanță, testele independente demonstrând că Orange deține și operează “Cea mai rapidă rețea fixă”, “Cea mai rapidă rețea mobilă”, “Cea mai mare acoperire mobilă” și “Cea mai bună rețea mobilă” din România, conform certificărilor Ookla din iulie 2021.
Operatorul oferă un portofoliu complet de servicii, adresat atât persoanelor fizice, cât și IMM-urilor și companiilor mari, livrate prin intermediul centrelor de date din România.
IDENTIFICAREA TEHNOLOGIILOR OPTIME
Pentru atingerea acestor rezultate de modernizare a rețelei, Orange România a ales implementarea unui model de arhitectură de tip VXLAN EVPN Multi-site, care oferă și avantajul eliminării dependenței de anumite tehnologii proprietare, aspect critic în cazul furnizorilor de servicii. Compania a ales această soluție pentru a îmbina avantajele tehnologiilor standard de virtualizare a rețelei Virtual Extensible LAN (VXLAN) și Ethernet VPN (EVPN), beneficiind astfel de posibilitatea creării de servicii multi-tenant, care pot fi extinse la cerere, folosind resurse de calcul ale mai multor centre de date. EVPN permite companiei să conecteze site-urile clienților dispersați geografic, creând bridge-uri virtuale la nivel Layer 2, în timp ce tehnologia VXLAN îi asigură posibilitatea extinderii conectivității Layer 2 pe o rețea intermediară Layer 3.
Totodată, alegând tehnologia EVPN, Orange poate utiliza protocolul BGP (Border Gateway Protocol), prin intermediul căruia deciziile de direcționare a traficului sunt luate pe baza politicilor de rutare ale sistemului din care face parte, iar mutarea workload-urilor se poate realiza dinamic dintr-un centru de date într-altul.
„Orange România a ales acest model de arhitectură de rețea pentru a-și menține deschiderea multi-vendor. Soluțiile și serviciile unui service provider nu necesită doar conectivitate IP, ci și protocoale de rutare cu variații și filtrări diferite, capabilități multi-tenancy, scalabilitate pe orizontală extinsă și – nu în ultimul rând – asigurarea securității cât mai aproape de client. Niciun producător de soluții nu acoperă complet toate aceste cerințe, însă, prin utilizarea tehnologiilor standard VXLAN și EVPN, Orange România a reușit să integreze coerent mai multe soluții într-o arhitectură unitară, capabilă să livreze rezultate optime pentru clienții finali.“ Horia Gunica, IP Network Architect Orange România
ALEGEREA PARTENERULUI DE IMPLEMENTARE ȘI DERULAREA PROIECTULUI
Pentru identificarea partenerului de implementare, Orange România a realizat un proces de selecție în urma căruia a fost aleasă compania Datanet Systems, integrator de sistem cu peste 20 de ani de experiență pe piața locală și internațională și cu numeroase implementări în domeniul telecom.
În urma analizei cerințelor de business amintite și a condițiilor specifice din infrastructura informatică a clientului, specialiștii Datanet au propus adoptarea unei soluții de tip „IP Fabric“. După acceptarea recomandării tehnologice, echipele Orange România și Datanet Systems au colaborat strâns în realizarea etapelor de design al arhitecturii, Proof of Concept, implementare, documentare și acceptanță a soluției.
Proiectul a fost finalizat în doar trei luni, înainte de termenul limită stabilit, iar arhitectura realizată îndeplinește toate cerințele echipei Orange România, cât și recomandările tehnologiilor standard VXLAN și EVPN. Proiectul a fost realizat folosind echipamente de rețea Cisco din seriile Nexus și ASR. Arhitectura Clos implementată este de tip leaf-spine-leaf, în fiecare Data Center existând și câte o pereche de leaf-uri speciale cu rol de Border Leafs/Gateways, precum și DCI Gateways care fac legătura între rețeaua VXLAN BGP EVPN și rețeaua MPLS VPN existentă.
„Consider că expertiza Datanet din punct de vedere tehnologic, cuplată cu o colaborare extraordinară cu echipa de IP Engineering a Orange, au asigurat customizarea avansată a unei soluții fiabile open-standard bazata pe EVPN VXLAN și implementarea acesteia în condiții de producție deosebit de complexe.” Costin Deac, Service Provider Team Leader Datanet Systems
„Datanet Systems a livrat foarte bine încă din fazele incipiente ale proiectului, comunicând cu echipa tehnică a Orange România la fiecare pas, ceea ce ne-a permis să personalizăm și rafinăm cât mai mult soluția pe care am implementat-o. Designul actual al soluției a fost realizat în urma mai multor iterații tehnice și schimbări pe care Datanet le-a tratat cu maximă seriozitate și profesionalism. Rețeaua Orange România integrează numeroase soluții personalizate, cu un nivel de complexitate crescut, iar profesionalismul, cunoștințele tehnice și experiența acumulate de specialiștii Datanet au fost de un mare ajutor în cadrul acestui proiect.“ Horia Gunica, IP Network Architect Orange România
BENEFICIILE OBȚINUTE DE ORANGE ROMÂNIA
Prin implementarea arhitecturii VXLAN EVPN Multi-site, Orange România a obținut următoarele beneficii:
- Creșterea nivelului de geo-reziliență – orice workload poate fi mutat simplu și rapid dintr-un Data Center într-altul, iar în cazul apariției unor evenimente (fie la nivelul unui link, fie al unui echipament) timpul de reconvergență a scăzut de până la 10 ori față de cel din arhitectura de rețea anterioară.
- Simplificarea efortului de migrare – mutarea workload-urilor între centrele de date nu mai necesită acum procese de reconfigurare, putând fi realizată fără a altera parametrii de rețea specifici (IP, netmask, gateway etc.)
- Îmbunătățirea vitezei de reacție – timpul necesar realizării de configurări, provizionări de resurse, dezvoltări de servicii, migrări de workload-uri etc. a fost redus substanțial, implementarea și darea în funcțiune a unei noi soluții putând fi realizată în prezent cu până la 75% mai rapid
- Limitarea perturbațiilor resimțite de clientul final – migrarea workload-urilor între centrele de date poate fi realizată cu o întrerupere de sub 2 secunde a serviciilor asigurate de acestea
- Creșterea nivelului de scalabilitate – arhitectura de tip leaf-spine-leaf implementată facilitează extinderea centrului de date pe orizontală, iar soluțiile cu leaf-uri amplasate End-of-Row (EoR) și Top-of-Rack (Tor) permit alocarea optimă a echipamentelor de rețea, precum și conectarea rack-urilor cu o densitate mare de servere.
- Atingerea unui nivel superior de programabilitate a rețelei – timpul de integrare a unui echipament în rețea este în prezent foarte mic, de ordinul minutelor, iar noile leaf-uri care se integrează în arhitectura VXLAN EVPN Multi-site beneficiază de funcționalități de tip Zero Touch Provisioning (ZTP).
- Îmbunătățirea securității clientului final – tehnologia VXLAN oferă posibilități multiple de segmentare a rețelei (fără limitările specifice VLAN-urilor tradiționale), iar capabilitățile multi-tenancy (asemănătoare cu cele din zona de MPLS VPN) asigură nativ un nivel superior de securitate.
POTENȚIALE DEZVOLTĂRI ULTERIOARE
Pe termen lung, implementarea soluției IP Fabric bazată pe tehnologiile standard VXLAN și EVPN asigură Orange România libertatea de a integra soluții de la diverși producători și de a adapta flexibil arhitectura rețelei la evoluția cerințelor de business. Astfel, unul dintre proiectele lansate deja prevede extinderea rețelei VXLAN EVPN Multi-site într-un centru de date adițional, proces facilitat de funcționalitățile de automatizare disponibile